miercuri, 25 februarie 2015

Relatia cauza-efect si descoperirea misterelor lumii


Incepand cu luna a treia de viata, bebeluslui tau este suficient de dezvoltat incat poate trece la urmatorul pas: descoperirea misterelor lumii.
Primul pas in acest sens este facut in momentul in care creierul micutului tau intelege si poate sa faca legatura intre ceea ce face corpul si ceea ce vede in jurul lui sau ceea ce se intampla. Relatie cauza-efect poate fi transpusa si in reactia mamei la plasul bebelusului, acesta poate sa inteleaga ca plansul lui este un mod de a transmite mamei ca are nevoie de ea, si este punctul de pornirea a unui dialog cu mama, ulterior plansul va fi inlocuit cu ganguritul timid, mai putin timid si cuvinte care sunt pe intelesul tau, daca raspunzi prompt plansului si ii vorbesti la randul tau atunci cand el comunica cu tine invata inca de la inceputul vietii ca este importanta comunicarea si ca tu vei fi mereu acolo sa il sustii la nevoie, oferindu-i astfel siguranta.

Te poti juca cu el si sa il faci sa rada cu ajutorul mimicii fetei tale , trecand prind toata starile de spirit : vesela, trista, incruntata, etc.

Intr-o mai mare masura il pot ajuta jucariile si obiectele din casa sa inteleaga mai bine aceasta relatie. Daca il asezi pe spate  si il lasi sa se joace cu jucarii suspendate, in momentul in care atinge cu mana jucaria va incepe sa constientizeze ca miscarile lui pot provoca modificari a starii obiectelor din jur, ceea ce il va ajuta pe viitor in aprecierea distantelor, coordonarea propriului corp, il poate ajuta sa inteleaga principiile de miscare a obiectelor si nu in ultimul rand ii trezeste curiozitatea si o mai mare diorinta de a explora tot mai mult, si ii mareste dorinta de a deveni autonom.


De acum incepe sa descopere din ce in mai multe mistere a tot ce este in jurul lui, daca ii vei da o jucarie care scoate diferite zgomote cand este stransa in mana, zguduita sau mai stiu eu prin ce metoda de atingere, atunci bebeluslui poate sa inteleaga ca gestul lui a produs sunetul auzit in incapere.



Cu cat inainteaza in varsta jocul poate fi insotit de explicatii verbale despre aceasta relatie cauza-efect, pe langa experienta practica venita din joc vorbirea il ajuta sa descopere si cuvinte noi.
Te poti folosi pe langa multitudinea de jucarii de pe piata si de obiectele  din casa, eu m-am folosit de intrerupatorul electric sa o fac pe fetita mea sa inteleaga ca atunci cand apasa pe buton lumina se aprinde, a fost si jocul ei preferat pe cand avea 6 luni, si era metoda perfecta de a o redirectiona spre o alta activitate . Telecomanda TV sau  orice fel de telecomanda (masinuta, jucarie etc) poate fi un obiect foarte bun pentru a explica relatia cauza-efect unui bebelus.
Dupa ce implineste un an poti sa incepi cu puzzle care sunt din doua piese si in functie de capacitatea copilului de a le rezolva poti creste dificultatea, acestea ajuta la dezvoltarea imaginatiei copilului, vederea in spatiu si creativitate. Cuburile de construit  ajuta la fel de mult la dezvoltarea creativitatii, inteligentei, imaginatiei si normal ca si la intelegerea relatiei cauza-efect.

 


Odata cu inaintarea in varsta a copilului, relatia poate fi explicata in diferite moduri in functie de domeniul abordat, incearca sa ii explici prichindelului tau semnificatia acestor cuvinte din momentul in care incepe sa inteleaga foarte bine tot ce ii spui, aproximativ doi ani si jumatate sau chiar doi ani, poate ca nu va intelege chiar foarte bine, insa poti sa revii asupra explicatiei de fiecare data. Intelegerea acestei relatii de timpuriu te poate ajuta in educarea si disciplinarea copilului, de exemplu in cazul in care copilul tau loveste un alt copil, ii poti explica foarte bine care sunt efectele produse de gestul facut si daca i-ar place sa fie in locul copilul lovit, asta il poate face sa gandeasca si din punctul de vedere al celor din jur si sa dea dovada de mai multa empatie pe viitor.

Asa ca, explorati impreuna si totul poate fi mai distractiv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu