marți, 10 februarie 2015

Nou-nascutul si jocul


  Multi parinti considera ca in prima luna de viata micutul lor nu are nevoie de nimic altceva decat de hrana si odihna, cat mai multa odihna, si in mare parte au dreptate, avand in vedere ca este o luna in care bebelusul trece printr-o perioada de acomodare cu noul mediu.
Insa pentru a se acomoda cat mai usor este de preferat sa fie ajutat si de familie, parinti si frati, unde este cazul. Bebelusul trebuie sa se acomodeze atat cu noua casa dar si cu familia, de aceea nu trebuie tinut separat de fratii lui, ci trebuie sa interactioneze zilnic cu intreaga familie, insa fara prea multa zarva din partea fratilor, atat cat se poate in functie de varsta acetora, si atentie acestia din urma sa nu fie certati ca sunt prea zgomotosi, ei trebuie incurajati sa faca liniste, pentru a diminua crizele de gelozie dintre frati.

Chiar daca are doar o luna, incearca sa introduci in rutina zilnica macar zece minute in care sa te joci cu cel mic. In cazul in care bebelusul manifesta orice semn de nemultumire, ii este somn, foame sau are orice tip de disconfort fizic intrerupe jocul, el nu va fi receptiv la ceea ce vrei sa ii arati, in schimb e posibil sa il deranjeze orice insistenta din partea ta. 

Poti sa te joci cu el cu papusi moi si viu colorate, sa ii atingi pielea cu papusa, pentru ca senzatiile tactile pe care le percepe in aceasta perioada ajuta la dezvoltarea creierului. Poti incerca senzatiile rece sau cald, moale sau aspru, le poti incerca una dupa alta pentru a scoate in evidenta opusul lor.
Jucariile care zornaie pot fi o adevarata atractie la aceasta varsta deoarece auzul este dezvoltat bine, si daca misti o astfel de jucarie prin fata bebelusului la o distanta de 20-30 cm si faci zgomot o va urmari cu privirea, poate nu foarte vioi la inceput. Cand alegi jucariile sa nu uiti ca bebelusii sunt sensibili la zgomote puternice.  
Cutiile muzicale sau jucarii de plus cu muzica, pot face minuni cu un bebelus marait, il poate ajuta chiar si sa adoarma mai usor si linistit. 
Un carusel viu colorat pentru patut ii poate atrage atentia, iar in momentul in care isi va coordona miscarile va fi tentat sa prinda jucariile.
Masajul si mangaierile parintilor sunt esentiale in dezvoltarea psihomotorie a sugarului in primul an de viata asa ca dezmiarda in fiecare zi bebelusul cu cate un masaj.
Si nu in ultimul rand muzica , incearca sa ii faci o incursiune in lumea muzicii si sa pui mai multe genuri muzicale, dar la fel de bine e sa ii canti si tu, micutul tau va fi incantat sa iti auda vocea. Daca nu te simti in largul tau sa ii canti poti foarte bine sa ii citesti, sau sa ii spui poezii, retine ca bebelusii sunt atrasi de rimele simple.


Asa ca, nu mai sta pe ganduri si... hai la joaca!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu