miercuri, 4 martie 2015

Activitati de stat in casa (copii de 12-24 luni)



Cum sa gasesti activitati pentru copilul tau de numai 12 luni folosind numai ce ai in casa.
Mai jos sunt cateva idei de jocuri care aduc acelasi tip de rezultate, si anume: dezvoltarea motricitatii fine , il invata diferenta dintre mai mic -mai mare, ii atrage atentia pentru ca este un tip de joc care il tine concentrat o perioada mai mare de timp, in functie de cat de multe piese adaugi in joc.

Trebuie sa ii construiesti copilului , folosind obiecte pe care le ai deja in casa, un recipient care sa aiba un capac cu cateva spatii decupate de diferite marimi prin care pot fi introduse piesele jocului.

Si pentru a ma face mai bine inteleasa hai sa trec mai jos ideile pe care le-am pus eu in practica. Atentie aceste activitati sa se desfasoare sub atenta supreveghere a unui adult.

  1. Cutia cu nasturi. Banuiesc ca in casa fiecaruia se pot gasi mai multi nasturi de diferite marimi, eu ii tineam intr-o cutie din paie, si uite asa mi-a venit ideea. Am facut un capac dintr-o bucata de panza pe care l-am prins cu un elastic de cutie. Panza are trei gauri de diferite marimi prin care copilul poate sa introduca in cutie nasturii. Prima data am incercat cu o punga, dar era prea subtire si risca sa se rupa prea repede, asa ca am facut schimbarea si am folosit o bucata de panza.  
  2. Cutia  de carton ,  este o activitate asemanatoare cu cea de mai sus, insa sunt folosite alte piese: o cutie de carton si capace de tot felul si de diferite marimi. Principiile si regulile sunte identice ca cele de la jocul cu nasturii, sa introduca capacul in cutia de carton prin orificiul cel mai apropiat de dimensiunea lui
    .
  3. Tava cu nasturei,  poti folosi de la o cutie cu bomboane de ciocolata tava din plastic si sa il pui pe prichindel sa aseze nasturii in locul in care erau bomboanele, dupa care sa le mute locul. Vor avea nevoie de ceva mai multa concentrare pentru a reusi sa apuce nasturii, dar chiar acest lucru ii poate ajuta sa isi dezvolte abilitatile de prindere a obiectelor mici.  
  4. Punguta cu nasturei, aceasta presupune introducerea nasturilor in pungute mici, ca in imagine, aici isi poate antrena dexteritatea si rabdarea, mai ales ca ii este mai greu decat unui adult sa manuiasca o punguta destul de mica, sau poti sa incurajezi copilul sa sorteze dupa culori, si asa invata si culorile,daca ai nasturi colorati. 









Mare atentie, aceste activitati trebuie desfasurate in momentul in care copilul este linistit, nu este deranjat de vreo nemultumire, de exemplu durere provocata de cresterea dintilor, dupa o noapte in care nu a dormit foarte bine sau intr-o zi in care starea lui generala de sanatate nu este foarte buna sau in alte momente in care apare vreo schimbare de orice natura in viata micutului. Aceste aspecte sunt foarte importante pentru a avea un copil care sa se poata concentra la joc si sa participe activ , dar si productiv.



Extrasfat: Fii inventiva si foloseste toate informatiile pe care le detii despre propriul copil! In cazul in care stii ca ai un copil care baga in gurita tot ce atinge ar fi mai bine sa nu ii pui la dispozitie nasturi, alege obiecte mult mai mari, care nu pot fi inghitite. Sau daca esti la ora la care servesti gustarica, nasturii pot fi inlocuiti cu bucatele de fructe, biscuiti, legume fierte pe care copilul le poate gusta fara riscul de a se ineca, si in plus, in acelasi timp isi poate exersa si dezvolta motricitatea fina.

Voi reveni si cu alte tipuri de activitati asemanatoare pentru cei mici si pitici. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu