joi, 28 mai 2015

Incurajarea comportamentului pozitiv

Cuvinte de incurajare a comportamentului pozitiv... acesta este subiectul principal al acestei postari.
De cateva zile tot "scormonesc internetul" si tot incerc sa inteleg de ce nu este bine sa folosim cuvantul "Bravo" si de ce nu trebuie sa incurajam copilul cu varste intre 1 si 3 ani intr-un mod excesiv si zgomotos, pentru ca eu asa procedez. Orice mica realizare, cum ar fi: a facut la olita, a avut un comportament pozitiv fata de alt copil, a urcat si a coborat  scarile singura, din punctul meu de vedere este motiv de veselie si bucurie maxima, iar sentimentul acesta cum poti sa i-l faci cunoscut si celui mic ???
Doar cei care au crescut un copil, si spun asta fara nicio dorinta de a face vreo discriminare, pot sa inteleaga cat de mare este realizarea unui copil de a face primul pas singur, de a urca scarile singur, pentru ca orice om porneste la acest drum al vietii fara abilitati de acest gen, nu avem nici macar capacitatea de a  tine un obiect in mana la nastere. Si uite asa un parinte urmareste chiar si cea mai mica realizare a copilului lui si il incurajeaza sa incerce iar si iar pana reusita este de partea lui. 
Nu toti copiii se dezvolta la fel, iar pentru fiecare traseul realizarilor este altul, important este sa ii fii alaturi si sa simta dragostea si ca este acceptat indiferent de situatie, doar asa ii poti oferi confortul emotional de care are nevoie orice copil pentru a se dezvolta normal.
Nu sunt de acord cu premierea fiecarei realizari, pentru ca in acest fel ajunge copilul sa speculeze doar premiile si nu placerea de a face o fapta buna, de exemplu, si implicit nu constientizeaza diferenta dintre bine si rau, insa sustin cu tarie incurajarile verbale si bucuria aratata oricarei mici realizari. 
Si sincer, nici nu as avea cum sa ma exprim mai retinut cand sufletul meu zburda de bucurie.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu