duminică, 30 august 2015

Inceput de scoala... inceput de drum

Un nou inceput de an scolar, o noua provocare pentru multi dintre noi...parinti si copii. Auzim din nou..."generatie de sacrificiu", asa sunt copii nostri, tot o "generatie de sacrificiu",asa cum am fost si noi.
Schimbarile si reformele in invatamant nu mai sunt ocazionale sunt parte din strategia "lor" de a distruge generatii si generatii de tineri.
Si totusi mai sunt si copii care au reusit sa obtina rezultate bune la bacalaureat sau la olimpiade, ajutati si de profesorii lor care au muncit inzecit...din pasiune. Copii care au reusit, in ciuda visicitudinilor intalnite, in ciuda schimbarilor care apar pe neasteptate, in ciuda faptului ca au crescut poate singuri, pentru ca parintii lor au fost nevoiti sa munceasca in alte tari pentru a le asigura un viitor.Cu astfel de oameni ne mandrim.

Traim intr-o tara poate ca restrictiva in ceea ce priveste optiunile oferite in ceea ce priveste invatamantul. Tari ca S.U.A sau Marea Britanie ofera posibilitatea parintilor sa isi retraga copilul de la scoala si sa il "scoleasca" acasa. Normal, au o legislatie care este pusa la punct si care impiedica distrugerea in masa a copiilor care provin din familii cu parinti iresponsabili, pentru ca sunt si astfel de parinti... din pacate.

La noi sistemul de invatamant apeleaza la capacitatea copiilor de a memora teorii ce par abstracte in lipsa aplicabilitatii lor. Putini sunt cei care au o viziune atat de larga incat sa vada peste partea teoretica. Trebuie sa ne reinventam sistemul de invatamant...insa o singura data, avem nevoie de oameni care stiu sa reinventeze placerea de a invata in randul copiilor. Avem nevoie de o revolutie in invatamant pentru a ne ajuta copii. Insa nu sta in puterea noastra sa facem schimbarea legislatiei.

Noi ii putem ajuta sa studieze si acasa , in plus fata de ceea ce invata la scoala. Noi parintii suntem responsabili de reusita lor in viata, si tot noi suntem cei care trebuie sa ii ghideze in viata astfel incat deciziile lor sa nu le distruga sansa la reusita. Poate ca nu sunt atrasi de domeniile pe care noi le preferam: matematica, geografie etc, poate ca au pasiuni precum desenul, dansul sau muzica. Sa nu uitam ca reusita in viata nu inseamna neaprat un loc de munca intr-o multinationala in spatele unui birou de dimineata pana tarziu in noapte. Poti sa te numesti un om implinit atunci cand ceea ce faci este pasiunea ta. Cred ca tanara generatie - mai mult decat noi cei care am fost "soimii patriei" - stie sa isi urmareasca pasiunea si sa persevereze pana la reusita totala, insa cu sustinerea si ajutorul nostru.

Lumea este intr-o continua schimbare, mentalitati noi si idei noi. Tehnologia aduce dupa sine schimbari semnificative atat in economie cat si domeniul medical. Totul in jurul nostru se schimba, de aceea si noi trebuie sa schimbam sistemul prin sprijinirea copiilor nostri in a-si urma visul. 

Nu a spus nimeni ca este usor...insa trebuie sa reusim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu