vineri, 20 martie 2015

Mingea …

Orice mama isi aminteste prima intalnire a copilului ei cu mingea, momentul in care prichindelul ei incearca din rasputeri sa muste din minge si o tot rotea pe o parte si pe alta sa caute locul perfect de unde sa o insface.
Dupa nenumarate explicatii, unele intelese altele fara nici un interes pentru prichindel, in sfarsit ajunge la concluzia ca acest „obiect ciudat” care se rostogoleste fara a obosi, nu poate fi gustat… asa ca ii gaseste o alta intrebuintare, o prinde strans intre brate si incepe sa alerge prin parc cu ea, fara sa o lase din mana sa se mai poata juca si alti copii de varsta lui. Incerci din rasputeri sa ii explici ca jocul este mai distractiv jucat in cel putin doua persoane, dar tot fara rezultat, asa ca alegi calea cea mai simpla si il lasi pe nazdravan sa joace jocul dupa propriile reguli. 

Si ma gandesc acum la cate beneficii poate sa aduca o simpla minge in dezvoltarea copilului incepand de la varsta de bebelus si continuand pana la varsta de adolescent. Cand un bebelus se joaca cu minge atentia ii este captata pentru o perioada mai lunga de timp decat ar face orice alta jucarie, pentru ca mingea prin simplitatea ei este atat de imprevizibila incat mereu aduce noutate pentru cel mic. Ce beneficii are mingea pentru bebe? In primul rand ajuta la intelegerea renumitei relatii cauza-efect, dezvoltarea motricitatii grosiere, coordonarea mana ochi la inceput , iar in momentul in care va trece la „nivelul avansat” si anume jocul cu piciorul coordonarea picior ochi, aprecirea distantei si cred ca mai sunt si alte abilitati pe care le poate dezvolta un simplu joc cu mingea.
Cu cat creste copilul si beneficiile aduse de acest tip de joc sunt din ce in ce mai importante¸ cand incepe sa arunce mingea sau sa loveasca cu piciorul mingea, atunci incepe si copilul (in jur de 12- 14 luni) sa antreneze grupele de muschi de la picioare sau maini, iar ulterior incepe sa invete ca mingea poate fi aruncata cu mai mica sau mai mare putere si incepe sa invete sa isi controleze puterea lovituri. De la aceasta varsta incepe sa foloseasca mingea si ca mijloc de socializare cu alti copii, normal daca este incurajat in acest sens de catre parinte sau adultul cu care a iesit la joaca in parc. De cand tot ies in parc cu fetita mea am intalnit tot felul de persoane,dar voi aminti doar de cele care sunt exemple pozitive, prin faptul ca incurajeaza micutul sa isi caute un partener de joaca si care insista cu blandete ca cel mic sa fie sociabil si sa se joace „frumos” cu ceilalti copii. Am invatat si eu tot in parc cum e mai bine sa ii vorbesc copilului meu astfel incat sa i se dezvolte empatia fata de ceilalti copii, sa nu fie egoist si sa imparta si cu alti copii jucariile fara a avea crize de plans atunci cand trebuie sa inapoiem o jucarie care nu ne apartine.

Un joc cu mingea alaturi de parinti il poate ajuta pe cel mic si in dezvoltarea emotionala, de fapt orice joc la care participa si parintii are beneficii enorme pentru copil. Participarea parintilor la astfel de activitati ajuta la cresterea increderii, aduce siguranta in propriile actiuni.
Ca si metoda terapeutica, mingea ar putea fi folosita ca o modalitate de conexiune a copilului cu parintele, in cazul in care parintii nu au posibilitatea sa isi petreaca suficient timp alaturi de copil. Ideea jocului ar fi sa ii acorzi timp doar copilului si sa te joci cu el dupa regulile impuse de el, astfel el simte ca detine controlul, ceea ce ii poate da incredere in propriile forte dar si in parinte, astfel se poate apropia emotional mai mult de parinte ajungand sa ii comunice nemultumirea care il macina si intareste relatia– in principiu este dorinta copilului de a petrece mai mult timp alaturi de parinti.
Copiilor le este greu sa inteleaga ca societatea in care traim are anumite reguli pe care trebuie sa le respectam pentru a putea duce un trai decent, iar aceste reguli nu fac decat sa produca tot mai mult absenteism din partea parintilor in viata de zi cu zi a copiilor lor. 

Participarea activa a parintelui la joc aduce numai beneficii, asa ca din putinul timp liber pe care il ai , rupe o bucatica si pentru cei mici, se vor bucura enorm de prezenta ta.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu