marți, 1 martie 2016

Cum ajuti bebelusul sa isi dezvolte abilitatile matematice

Pare absurd si lipsit de importanta, insa nu este asa. Chiar si la aceasta varsta frageda se poate invata matematica, bazele matematicii de fapt. Acum bebelusul simte forma oricarui obiect, o intelege si o gusta.
Imediat ce perioada de veghe a bebelusului incepe sa fie mai mare, incepe sa isi doreasca sa exploreze tot mai mult lumea, tu il poti ajuta cu cat mai multe informatii si materiale necesare. Si sigur, mai tarziu iti va demonstra ca nu au fost lectii inutile. Acum bebe poate sa faca cunostinta cu ceea ce mai tarziu va urma sa aprofundeze. Daca incepi de timpuriu sa ii povestesti despre lumea inconjuratoare atunci cand va fi pregatit sa invete mai mult va sti deja despre ce ii povestesti.
Bebelusul acumuleaza informatii inca din prima zi de viata si este datoria ta de parinte sa ii oferi mediul necesar invatarii si explorarii. Stim toti ca nu trebuie sa fii un geniu pentru a-ti ajuta copilul sa isi atinga potentialul sau intelectual. Singura conditie este sa fii un parinte implicat care face totul din dragoste. In plus bebelusul are nevoie sa i se asigure un puternic sentiment de siguranta pentru a fi fericit si pentru a se dezvolta armonios. Asa ca ofera-i atentia de fiecare data cand  o cere, si cu blandete si dragoste vorbeste-i si mangaie-l pentru a se simti in siguranta. Masajul facut de mama, chiar daca nu este unul profesionist, ajuta la dezvoltarea creierului celui mic, la fel este si contactul "skin to skin". Atunci cand ii vorbesti bebelusului priveste-l in ochi si stai la acelasi nivel cu el pentru a putea interactiona cat mai bine cu tine.

   Activitati pentru 0-3 luni
Daca ii asiguri mediul proprice si bebelusul tau stie ca se poate baza pe tine atunci cand are nevoie, este momentul sa incepi sa ii transmiti informatiile mult dorite. Poti astfel sa il ajuti pe micut sa isi dezvolte abilitatile matematice inca din prima luna de viata. Pentru inceput orice obiect din casa poate fi obiect de studiu pentru micut, singura conditie este sa nu pui in pericol siguranta bebeluslui. Povesteste despre fiecare obiect pe care il vezi, pronunta clar culoarea si forma obiectului si ce senzatie iti da atingerea obiectului in cauza. Ajuta-l sa atinga obiectele despre care ii vorbesti, in cazul in care el nu poate sa o faca singur, ghideaza-i mana pe conturul obiectului si spune-i, aici avem un cerc. Astfel ii trezesti interesul si in curand isi va dori sa atinga singur din proprie initiativa.
Vestitul joc Cucu bau il poate ajuta pe cel mic sa te imite, imitarea a ceea ce vede in jur il ajuta sa isi dezvolte abilitatea de a reproduce ceea ce vede, ceea ce il va ajuta mai tarziu sa construisca dupa model sau sa deseneze dupa model. Mai sunt o multime de cantecele si jocuri care il pot face sa isi doreasca sa iti imite gesturile si cuvintele.

   Jocuri pentru 4-6 luni
Daca in primele 3 luni totul s-a rezumat la a transmite mai multe informatii verbale celui mic si mai putine de ordin tactil, de acum bebelusul tau incepe sa manifeste din ce in ce mai mult dorinta de a apuca cu mana. Asa apare dorinta de a studia si analiza pe cont propriu mediul inconjurator. Acum ii poti pune cat mai aproape forme geometrice confectionate din material moale si netoxic astfel incat micutul sa poata analiza in voie si fara pericole fiecare centimetru al jucariei. Trebuie sa ai in vedere ca la aceasta varsta toate obiectele analizate vor fi si gustate. Ii poti confectiona singura jucariile (pot fi chiar si simple forme geometrice facute din material textil) sau ii poti cumpara inele de dentitie pe care bebe sa le poata manevra si gusta in siguranta.
De acum ochisorii ii sunt suficient de dezvoltati pentru a vedea clar la distante mai mari, asa ca poti sa ii oferi momente educative dar si de distractie maxima facandu-i baloane din sapun. Nu stiu de ce, dar toti bebelusii si copilasii sunt fascinati de ele. Mai poti sa ii agati niste baloane de picioruse si sigur va fi distractie maxima pentru toata lumea cand le va pune in miscare in timp ce micutul va pedala. In plus acest joc il poate introduce in noua descoperire, relatia cauza-efect, va incepe sa inteleaga ca el este cel care este raspunzator de miscarea balonului.
Pe langa povestile si jocurile care ii vor dezvolta abilitatile de imitare a modelului poti incepe sa introduci cantecelele despre numere. Ofera-i obiecte care ofera senzatii tactile opuse (aspru-moale) si vorbeste-i despre senzatiile pe care le percepe atingand fiecare textura (asta este mai aspru decat asta, etc).
Il poti lasa sa se joace in diferite locuri care sa ii ofere posibilitatea de a se misca cat mai liber si sa inteleaga relatia lui cu spatiu inconjurator.
In jurul varstei de 5/6 luni majoritatea bebelusilor incep sa stea in fundulet si din acest moment poti introduce jocurile mai complexe. Poti construi turnulete si sa ii povestesti despre fiecare obiect (culoare, forma, textura etc).  Dupa ce turnuletul este gata sigur il va rasturna si se va bucura enorma cand se va ridica la loc acelasi turnulet cu acelasi explicatii oferite cu calm si dragoste maxima. Ii poti aranja obiecte in siruri logice, de la mic la mare. Incepand cu a sasea luna de viata poate sa recunoasca diferenta dintre un set format din 2 obiecte si unul format din 3 obiecte. Avand in vedere acest aspect ii pot dezvolta capacitatea de analiza si observatie atenta a obiectelor din jur cu ajutorul jocurilor adecvate si a explicatiilor pe masura .
Inca de pe acum ii poti numara, un nasture, doi nasturi, o ureche, doua urechi si asa mai departe, cand il imbraci, trepte si tot asa. El sigur atunci cand se va simti pregatit va invata sa numare mult mai repde si mai usor.

  Micul explorator 7-9 luni
Daca pana la aceasta varsta ai tot vorbit cu bebeluslui tau si i-ai oferit explicatiile necesare despre tot ce a atins de acum incepe el sa produca tot felul de sunete cu obiectele pe care le atinge. Retine ca de la aceasta varsta incepe sa fie pasionat de sunetele scoase de obiectele din jur atunci cand se izbesc. Asa ca poti scoate din sertare tot felul de linguri pentru ca ele sa fie analizate si sigur vei avea parte si de muzica. Poti sa ii pui mai multe recipiente din metal, plastic sau alte materiale si sa ii dai o lingura si vei avea un mic muzician. Ii poti face o toba dintr-o cutie si doua baloane si sigur ii va atrage atentia.
Incepand cu aceasta varsta o cursa cu obstacole (foloseste perne, carti mari,mers de-a busile prin tunel) este cea mai buna metoda de a-l face pe micut constient de mediul inconjurator. In cazul in care nu ai introdus pana acum cardurile cu formele geometrice de baza este momentul sa o faci, dar mare atentie sa nu il lasi cu ele nesupravegheat. Pentru a intelege mai bine forma ii poti ghida manuta pe un patrat, cerc sau alta forma si explica in timpul asta, asa se simte un patrat/cerc la atingere. Astfel il vei ajuta sa inteleaga mai bine forma si ulterior cand va fi pregatit o va reproduce cu mai mare usurinta.


Micul matematician 10-12 luni
Pana acum bebeluslui tau a fost interesat de tot felul de recipiente si sunetele produse de acestea, de acum incepe sa isi dea seama ca recipientele pot fi umplute si golite. Acest tip de joc este unul care poate fi facut din absolut orice ai prin bucatarie (apa,orez, boabe de fasole etc.) insa foarte mare atentie sa nu bage in gurita, daca este pasionat de gustul obiectelor din jur mai bine foloseste doar apa. La baita poate la fel de bine sa umple si sa goleasca tot felul de recipiente fara riscul de a inunda casa.
Acum incepe sa sesizeze asemanarile dintre obiecte, incepe sa recunoasca culorile pe care le numesti (in cazul in care i-ai tot povestit despre ele) si de aici apar tot felul de jocuri interesante. Multi copii incep acum sa mearga cu ajutor sau independent si astfel vor deveni mai constienti de spatiu si distante. 
Jucariile care implica sortarea formelor geometrice sunt potrivite incepand cu aceasta varsta, la fel si piramidele cu inele. Acestea te pot ajuta sa introduci tot mai multe cuvinte, notiuni de matematica si nu in ultimul rand sa isi dezvolte abilitatile matematice dar si pe cele motorii, coordonarea mana-ochi.

Gama activitatilor este larga si este limitata doar de imaginatia noastra. Putem sa ii ajutam sa descopere lumea cu ajutorul obiectelor pe care le avem in casa si care sunt sigure pentru micut sau putem sa mergem si mai departe. Matematica si bazele matematicii stau de fapt la temelia intelegerii functionarii mediului inconjurator, vorbim aici de marime, culoare si grupuri de obiecte, despre forma, textura si cantitate, si nu numai.
Varsta la  care incep aceste "lectii" nu este definita, este bine sa incepi cat de devreme poti, daca bebelusul tau inca nu poate sa apuce cu manuta obiecte atunci ii poti arata tu obiectele. Ii poti povesti despre caracteristicile lor si in acelasi timp ghideaza-i tu manuta pe obiect incet si cu rabdare ajuta-l sa atinga toata suprafata si astfel ii vei trezi curiozitatea si dorinta de a cunoaste tot mai mult.
Avand in vedere ca inainte de a fi pregatit bebelusul pentru algebra el va arata interes pentru conceptele care vor sta la baza invatarii matematicii de mai tarziu ajuta-l sa isi dezvolte aceste abilitati. Dorinta pentru sortare, potrivire si insiruire va veni natural iar
aceste abilitati sunt de fapt baza care contribuie la dezvoltarea abilitatilor matematice. 
Prin dialog il poti ajuta pe cel mic sa isi formeze vocabularul matematic, iar cu ajutorul lectiilor zilnice si tinute intr-un mod distractiv si relaxat il poti face pe cel mic sa fie atras de acest obiect de studiu de mai tarziu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu