luni, 1 februarie 2016

Invatam sa numaram - nivel mediu

Bun... si am trecut si de faza: facem cunostinta cu numerele de la 1 la 10, si... le stim si in romana si in engleza. Uneori ce e prea mult strica, dar de ... asa e la moda acum sa stim sa vorbim (sau sa balbaim - in cazul nostru) in mai multe limbi.
Nimic anormal pana acum ...distractie maxima pentru mine -uneori e tare haios sa fii adultul in toata povestea asta si fac eforturi sa ii transmit si ei aceeasi stare pentru ca micuta mea are vointa , vrea sa vorbeasca numai ca, nu ii ies mereu toate cuvintele asa cum isi doreste ea si se mai si enerveaza uneori, ceea ce este perfect normal. Dar transformam totul intr-o intamplare hazlie si trecem peste supararile si frustarile normale varstei.

Asa... si acum am ajuns la urmatorul nivel, invatam sa numaram pana la zece, numai ca acum nu facem asta doar cand cantam, pentru ca "avem o anumita varsta si nu se cade, ca o asa domnisoara" sa ramana la stadiu de cantat si atat. Iar pentru asta folosim tot felul de jocuri, carti, povesti si alte metode- inspirate de moment.

Mai jos sunt trecute frumos si ordonat cateva metode folosite de noi, poate iti folosesc si tie ca inspiratie daca esti la acelasi nivel de invatare.

1. Numaram in timp ce ne jucam.  La varsta de doi ani apare o pasiune pentru jocurile de rol in care sunt implicati - chiar daca nu isi doresc asta - si adultii care sunt in preajma. Noi am folosit aceste momente cat am putut mai bine. Orice poate fi numarat - s-a numarat, chiar daca copilul iti ofera sau nu atentie, nu te descuraja, sigur el observa ceea ce faci si dupa ceva timp il vei surprinde numarand singur, pentru ca e varsta la care imita tot. Cand bucatarim impreuna si avem ceva de numarat este o mare bucurie pentru micul meu bucatar pentru ca dintr-o data ceea ce are de facut este foarte important pentru a iesi mancarea/prajitura buna. Responsabilitatea pe care o primeste in acel moment ii ofera un aer de maxima seriozitate care transforma un simplu moment intr-o amintiri de neuitat.

2. La plimbare. Fetita mea a avut o perioada o pasiune pentru scari (acum i-a trecut) si ghinionul nostru este ca stam la un etaj care necesita ceva efort daca vrei sa faci economie de curent electric si te hotarasti sa urci pe scari. Asa ca de fiecare data cand am fost invitata la o asa activitate am numarat treptele impreuna , doar aveam tot timpul. Un copil de aproape doi ani sigur nu va alerga pe scari asa ca timp este suficient sa numeri treptele, etajele si chiar usile de pe fiecare palier. Oricum altceva nu ai de facut.
Pe drumul pana in parc/loc de joaca sau orice iesire in aer liber pe jos sau cu masina poti gasi o activitate care sa implice numaratul (numeri blocurile pe langa care treci, blocurile/ casele pana ajungeti acasa, pasii pana la trecerea de pietoni, copacii de pe strada cand sunteti in masina si sa para drumul mai putin plictisitor pentru copil, etc). Dar de fiecare data incearca sa il implici in mod activ daca vrei sa nu se plictiseasca, pune-l sa urmareasca un detaliu foarte important si asa se va simti foarte implicat, mai ales daca ii spui ca te bazezi pe el. Atunci cand esti in plin proces de numarare a pasilor nu te teme sa te opresti din numarat daca ai ajuns la semafor. E un prilej foarte bun sa ii explici cum functioneaza semaforul, pentru ce e pus acolo si ce trebuie sa faca atunci cand vede culoarea verde sau rosie. Numaratul poate fi reluat foarte bine dupa ce ai depasit acel loc care poate sa aduca un plus de informatii, pe care copilul sa le asimileze. Fetita mea a invatat cum functioneaza semaforul inainte de a putea pronunta culorile.

3. Numara din carti.  Orice poveste ii citesti sigur are ceva ce poate fi numarat. Cand ii citesti pentru a face mai lunga povestea numara sau inventeaza cateva personaje ce pot fi numarate, sau numara detaliile desenelor din carte. In cazul in care vrei sa investesti bani in carti cu numere, pe piata gasesti o varietate de astfel de carti care te pot ajuta in acest proces de invatare. Mai mult, sunt si pachete de carti de joc educative, cu care poti face tot felul de jocuri amuzante si distractive si astfel totul poate fi invatat mai usor. In plus pot fi folosite si la urmatoare etapa de invatare a matematicii, invatarea termenilor mai mic si mai mare. Cred ca toti avem in minte jocul de carti "Razboi' si poate fi distractiv chiar si pentru adulti, in plus pot fi implicate mai multe persoane in joc si asa cel mic poate sa socializeze si sigur se va implica in mod activ.

4. In timpul mesei. Daca copilul nu este foarte mofturos cand vine vorba de mancare si nu este hiperactiv atunci poti profita si de acest moment. Poti numara rondelele de morcov, bobite de mazare etc. important este sa fie distractiv. Sau cum facem noi numaram cate linguri cu mancare mai vrea sa manance, de obicei... 'unu, doi' si gata :)

2. In asteptarea lui Mos Ene. Este momentul in care trebuie sa ai activitati care sa il linisteasca pe copil, care pot fi desfasurate si pe intuneric. Noi cantam, spunem povesti si atunci cand avem chef mai si numaram. Ori gasim un cantecel care sa ne ajute, ori spunem o poveste si trebuie neaparat sa numaram iepurasi sau mai stiu eu ce animalute dragalase se perinda prin povestea noastra, ori pur si simplu ne numaram degetelele sau oitele imaginare pe care le vedem pe tavan/geam. Asa am invatat si numele degetelelor iar acum e momentul sa invatam ordinea corecta a numerelor si cine stie ce alte invataturi ne vor mai incanta in astfel de momente linistite.

Aceasta este la noi o perioada mai lunga de tatonare a numaratului pentru ca urmatoarea etapa sa fie putin mai intensa si cu alte activitati mai direct orientate catre numarare. In acest moment eu doar incerc sa o fac sa isi doreasca sa descopere aceasta ordine a numerelor si nu vreau nici sa o fortez, vreau sa ii las ei libertatea de a alege ceea ce vrea sa descopere in fiecare zi si nu vreau sa insist prea mult doar pe o singura activitate.

Extrasfaturi:
Prima data invata copilul sa recunoasca numerele, asta dureaza ceva timp.
Nu il grabi pe micut imediat ce recunoaste numerele sa inceapa numaratul, ofera-i ragazul necesar pentru a fixa aceste informatii si poti sa il inveti alte lucruri interesante in timpul asta, astfel nu se va plictisi de numere chiar repede.
Nu insista sa treci la numarat, daca micutul tau nu este interesat deloc. Mai bine lasa activitatea asta pentru mai tarziu, nu se simte pregatit si daca vrei sa ii placa ceea ce invata este de preferat sa mai astepti.
Nu exagera cu informatiile, nu trebuie sa stie sa numere pana la 100 inca de la 2 ani, invata-l treptat, usor si cu rabdare.
Alterneaza activitatile in procesul de invatare , nu il forta sa numere si la micul dejun, si la plimbare si la masa de pranz si cand respira pana simti tu ca a invatat sa numere. Pentru a avea succesul dorit cu un copil trebuie sa ii lasi libertatea de a alege ce vrea sa invete si trebuie sa ii oferi activitati variate in fiecare zi, daca azi a invatat despre numere, a doua zi povesteste-i despre animale, litere sau orice alta activitate care sa nu implice numere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu