duminică, 6 septembrie 2015

Matematica prin joc

Pana acum v-am obisnuit cu parerile mele despre cum sa ne jucam cu cei mai mici si cei mai pitici dintre pitici.
Insa, ultima mea postare m-a cam pus pe ganduri... oare noi le putem schimba perspectiva copiilor nostri cu privire la anumite materii care nu au reusit sa le intre la suflet? Cred ca matematica este o materie care le tot da bataie de cap copiilor nostri. Poate ca necesita prea multa atentie si atunci cand pasiune nu este pentru o astfel de materie, le este greu sa fie atenti in clasa o ora intreaga. Si sunt de inteles pentru ca si noi reactionam la fel, la sedintele cu mai multi participanti de exemplu.
Asa ca, decat sa aplicam tehnicile pe care le aplicau parintii nostri, adica certurile fara rezultat pe motiv ca nu am fost atenti la ora, mai bine incercam sa ii invatam noi. Si cum le poti face mai placuta aceasta activitate ? Prin joc, normal. Copii au reactionat intotdeauna pozitiv la jocuri.

Primii pasi pe care ii poti face in lumea matematicii alaturi de copilul tau sunt inca inainte sa inceapa sa vorbeasca. Poti sa incepi cu formele geometrice. In prima faza sa le potriveasca in forme, apoi sa le recunoasca si dupa nume si dupa forma. Dupa aceea de cand incepe sa vorbeasca, poti incepe sa il inveti sa pronunte numerele. Il poti invata sa le recunoasca si sa le aseze in ordinea corecta, dupa aceea usor si cu rabdare il inveti adunarea si scaderea, insa daca toate aceste lectii sunt facute in joaca sigur rezultatele vor fi imbucuratoare si pentru copil si pentru parinti.

Cu cat creste mai mare copilul tau are nevoie de tot mai mult ajutor, sprijin si intelegere, matematica este pe intelesul lor si este foarte clara pana in momentul in care se ajunge la fractii. Cand au ajuns la fractii ceva se rupe, incep sa nu mai inteleaga si totul devine putin mai abstract pentru ei. Si  daca copilul nu reuseste sa inteleaga anumite notiuni de baza face si primul pas spre o antipatie de durata fata de matematica. Fractiile pot fi intelese de cei mici cu ajutorul jucariilor cu care s-au jucat si cu care se joaca. Puteti folosi piese Lego de exemplu pentru a-l face pe copil sa priceapa aceasta notiune putin mai abstracta. Puteti portiona un fruct, si totul poate fi la fel de eficient. Sunt o multime de modalitati prin care sa il faci pe copilul tau sa inteleaga matematica.

Asa ca atunci cand copilul tau iti cere ajutorul nu uita ca exista sigur o modalitate distractiva si simpla sa ii explici ceea ce nu a inteles?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu