Au trecut deja 3 luni de cand este alaturi de
tine si iti transforma fiecare zi din viata. De acum trebuie sa fii foarte
atenta la tot ceea ce face prichindelul tau, pentru ca nu mai are astampar si
se misca continuu.
Inca nu este momentul sa faci schimbari drastice in colectia de jucarii achizitionata pana acum (cateva idei mai ai si aici). Chiar daca devine din ce in ce mai curios si din ce in ce mai atras de obiectele din jurul lui, la aceasta varsta printre jucariile preferate se numara propriile maini si picioare. Acestea vor ramane obiect de studiu inca mult timp inainte. Picioarele sunt pentru prins cu mainile, tras si molfait. Mainile sunt pentru a apuca cu ele, a trage, sa le priveasca insistent si sa le guste. Daca reuseste sa prinde o jucarie in mana o tine strans si o misca energic dintr-o parte in alta, sau pur si simplu o gusta si o molfaie din toate ungiurile posibile, ceea ce ii ofera o enorma satisfactie mai ales daca gingiile se pregatisc pentru aparitia dintisorilor. Poate fi lasat tot mai mult sa se joace pe burtica si chiar incurajat sa se rastogoleasca. Poti sa ii asezi jucariile preferate la o distanta mica astfel incat sa depuna putin efort pentru a ajunge la ele. Nu te speria daca nu se rostogoleste la varsta asta, nu toti bebelusii fac asta, fiecare bebe are ritmul lui de dezvoltare.
Acum incepe sa inteleaga mai bine relatia cauza efect (mai multe detalii aici), intelege ca atunci cand intinde mana si apuca un obiect aceasta
actiune il ajuta sa studieze mai bine obiectul in cauza. Si de aceea
incepe sa isi propuna sa atinga un obiect si manutele il si ajuta sa isi
atinga telul propus. Poti continua sa ii dai tot felul de texturi sa le atinga si sa experimenteze senzatii tactile noi. Explica-i de fiecare data in cuvinte ce simte. Un burete de baie sau un material aspru si unul moale, ajuta-l pe cel mic sa cunoasca senzatiile tactile contrastante.
Sa stii ca, indiferent de ce obiecte sau jucarie ii oferi bebelusului tau de aproape 4 luni, sigur el prefera cel mai mult imbratisarile si toate jocurile facute de parinti. Orice tentativa de joaca a parintilor, suflatul pe burtica sau pe maini/picioare, sau vorbitul in soapta, cu vocea schimbata sau orice joc de rol ii pot atrage atentia bebelusului in mod pozitiv si ii pot aduce momente de distractie. Continua sa ii citesti si vei vedea cum bebe se joaca linistit cu mainile sau picioarele ascultand istorisirea ta. Distreaza-l cu un joc amuzant cucu-bau si poti sa apari de fiecare data cu o fata noua (vesela/trista/sau orice alta care iti vine in minte).
Daca vrei sa il expui pe cel mic la senzatii ceva "mai tari" poti sa incerci sa ii faci baloan din sapun, asta sigur il va amuza teribil. Solutiile pot fi cumparate sau chiar facute in casa: o cescuta de detergent de vase, doua de apa si doua linguri de zahar si daca vrei sa fie si mai amuzant pune colorant alimentar si...atunci sa vezi distractie.
Pe langa baloane, in timpul baitei te poti juca cu o multime de jucarii, sau pur si simplu daca picuri apa dintr-un recipient in cada sau chiar pe piele bebelusului sigur se va distra. Pentru a avea un joc cat mai educativ poti sa asezi baloane, poti sa ii uzi manuta/burtica sau orice parte a corpului si sa ii atragi atentia : "Uite un balon pe piciorus/ Am udat un piciorul" si astfel bebe poate sa inceapa sa constientizeze senzatia pe care o simte in acel moment. Ca este ud sau atingerea fina a balonasului de sapun.
O alta jucarie de senzatie este colacul pentru inot pentru bebelusi, pe care il poti folosi in cada. Este recomandat pentru bebelusi de la 0 luni, insa eu nu am avut asa mare curaj inca de la inceput, chiar daca este foarte sigur.
Pe langa gimnastica pe care o poate face la inot, poti sa il ajuti pe bebe sa mai faca exercitii. In timpul masajului usor si fara sa il grabesti pe prichindel, poti sa il ajuti sa faca cateva exercitii pentru abdomen sau sa imiti mersul pe bicicleta cu picioarele lui. Normal tot efortul fizic va fi facut de tine, dar chiar si asa miscarea il va ajuta pe cel mic. Pentru abdomen din pozitia asezat pe spate trebuie sa il ridici foarte usor in pozitia de sezut, avand in vedere ca la aceasta varsta muschii gatului sunt suficient dezvoltati, bebe isi poate mentine capul singurel. Nu trebuie sa faci multe repetari, ajunge doar una si mentiunut 1 -2 secunde asa pentru ca cel mic sigur sa se bucure de lume vazuta dintr-un alt unghi. Apoi lasat la loc usor si cu mare atentie la cap cand se aseaza, este de preferat sa aiba o suprafata moale sub cap.
Si daca ii canti, ii vorbesti si ii oferi mereu experiente tactile noi, sigur copilul tau nu se va plictisi si se va bucura alaturi de tine in fiecare zi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu