duminică, 12 februarie 2017

Rutina zilnica pentru o... Noapte Buna!

Toti stim cat de important este somnul pentru copii nostri. Cat de multa bucurie ne aduce noua parintilor cateva momente de liniste. Pentru mine momentul in care ies din camera in care doarme linistita fetita mea este unul de maxima bucurie. In mintea mea topai de bucurie si ma felicit ca am reusit sa adorm micul storcator de energia.

Pana acum am avut ocazia sa testez numeroase metode, unele mai simple, altele mai complicate. Am evitat leganatul de orice fel. Cea mai grea metoda a fost plimbatul prin dormitor cu bebe in brate, pentru ca acum la varsta de 3 ani si 4 luni nu-mi mai permite spatele sa mai fac astfel de exercitii extreme. Dar de fiecare data am respectat rutina de dinainte de somn. Inca din primele zile de viata am avut aceeasi rutina care se respecta si acum.

1. La noi pregatirea pentru somn incepe cu o baita. Baita poate dura mai mult sau mai putin in functie de dispozitia fiecaruia, dar in special al copilului. Pentru ca acest moment sa fi cat mai placut si amuzant pentru toata lumea poti organiza de fiecare data jocuri educative pentru cel mic. Astfel momentul baitei poate fi momentul vostru de conectare: parinte/i -copil. Daca ai copil maricel poti incerca si cateva experimente cu apa.

2. Dupa baita, in functie de varsta copilului tau poti folosi timpul pentru a te apropia si mai mult de el.

-De la 0 la 6 luni copilul comunica cu parintii cel mai mult prin atingeri. Asa ca, poti include in rutina de somn un masaj de relaxare care sa ii aduca zambetul pe buzele bebelusului tau. Nu te opri doar la masaj daca bebelusul este multumit si nu da semne de oboseala poti sa te mai joci cu el. Nu uita ca ii place cand ii sufli pe burtica sau cand aude tot felul de sunete facute de tine.  Prima luna este una de acomodare cu noul mediu, atat pentu parinti cat si pentru bebe. A doua luna este una de consolidare a relatie. Ceea ce urmeaza este pentru bebe un nou inceput. Invata sa se joace  si descopera lumea in fiecare zi cate putin. 

-De la 6 la 12 luni poti continua cu masajul fara nicio problema daca micul tau inca mai are stare cateva minute pe zi. Doare ca de acum bebelusii devin foarte activi si asta face ca masajul sa devina o adevarata provocare pentru parinti. Dar poti gasi idei de jocuri linistite care sa ii capteze atentia. Te poti ajuta astfel de acest moment pentru a-l ajuta pe micut sa descopere relatia cauza-efect sau obiecte interesante, cum ar fi o simpla minge.

-Dupa ce bebelusul tau a atins pragul de un an, poti spune ca incepe distractia pentru toata lumea. Dar nu uita ca rutina de somn trebuie sa aiba jocuri linistite care sa nu agite copilul. Rutina are menirea de a aduce liniste si sa aduca in viata copilului cateva obiceiuri sanatoase de igiena si odihna. De la aceasta varsta poti sa incepi sa ii citesti povesti, dar fa in asa fel incat sa ii captezi atentia. Jocurile de mima sau imitarea personajele in cel mai haios mod ii poate trezi interesul pentru lectura. Cartile sa fie vesel colorate si daca vezi ca nu este interesat de cursul povestii, inventeaza tu povesti despre personajele din desen dar adu si cateva din viata reala. Povesti despre mancarea lui preferata, sau jucarie sau bunici sau frati. Orice vezi ca ii atrage atentia. 

3. Dupa aceste momente de relaxare prin joc si povesti urmeaza ultima gustare de dinaintea somnicului. Pentru cei mai mici este doar un laptic, mancat cu pofta si aproape pe nerasuflate, iar pentru cei mai mari poate fi un pahar cu lapte alaturi de un biscuite, in functie de fiecare copil. Fetita mea de cateva luni serveste un pahar cu lapte cu un praf de scortisoara si miere si biscuiti.

4. Dupa gustare pentru cei care au dintisori urmeaza spalatul pe dinti. Este important sa incluzi spalatul pe dinti in rutina zilnica. Acest momentul nu trebuie sa fie unul tensionat, in care parintele alearga dupa copil si copilul fuge cat poate sa se ascunda prin casa. Cu toate ca e posibil sa fie si zile in care pur si simplu refuza sa coopereze. Acest refuz apare de obicei atunci cand are dureri din cauza eruptiilor dentare si atunci parerea mea este sa nu insisti. Dar revina a doua zi la acelasi obicei si de fiecare data cu calm sa ii explici cat de important este sa isi spele dintisorii. Canta-i un cantecel inventat de tine doar pentru spalatul pe dinti. Fa-i dintisorii sa vorbeasca, asta e jocul preferat al fiicei mele. Cand nu prea vrea sa vina la spalat dintisorii (pentru ca stie ce urmeaza si ea vrea sa se mai joace) incep sa ii spun: Buna! Sunt eu dintisorul tau. Ce mai faci? Si tot asa, pana deschide singurica gurita sa isi spele dintisorii vorbareti. 

5. Daca ai reusit sa speli cativa dintisori sau te-ai hotarat sa lasi pe a doua zi acest lucru, e momentul sa treci la ultimul pas din aceasta rutina de somn. Acest pas difera in functie de varsta. Bebelusii adorm imediat ce au terminat lapticul asa ca, ei sar peste ultimii doi pasi din rutina. Asa ca, e foarte simplu cu ei. Greul incepe abia cu cei care nu adorm atat de repede. Si devine si mai greu cu cat cresc mai mari. Cu cat este mai maricel copilul, pofta de joaca este mai mare. Si se ajunge pana in punctul in care nu mai vor sa piarda timpul cu "activitati nefolositoare precum somnul". Acest ultim pas nu mai este neaparat unul de conectare sau unul de relaxare. Este pasul in care ne rugam sa fim norocosi de data asta si sa adoarma repede. Iti doresti sa nu iti ceara prea multe jucarii sau apa sau orice altceva care sa nu aiba de-a face cu somnul. Ti-ar recita si Luceafarul daca l-ar sti numai la somn sa nu mearga. 

Acum este momentul in care trebuie sa fii atent la jocurile pe care le joci. Noi avem doua reguli de aur, care sunt respectate cu sfintenie atunci cand mergem si ne asezam in pat: 1. lumina stinsa si 2.nu se topaie in pat inainte de somn. Si cu aceste reguli care ne-au fost de mare ajutor, am folosit aceste momente in decursului acestor 2 ani (de la varsta de un an si jumatate) cat de util am putut. Am facut tot felul de jocuri educative pe intuneric.  Am incercat o singura data sa citim povesti la o lumina slaba, insa nu a mers pentru noi. Jocurile, cantecele si povestile inventate cu tenta motivationala au fost cele care ne-au ajutat pana acum, toate facute pe intuneric.

Activitati si jocuri linistite pentru somn:

-Invatam degetele sau partile corpului, cred ca este printre primele jocuri facute de noi. Ii atingi fata usor si ii spui o poezia veche de cand lumea :
 "Barba barbarie,
Gura gurarie, 
Nas nasuc, 
Ochi baza-ochi,  
Sprancene cotofene,
Invelite in mestesug,
Hat de tuturug!" 
Sunt sigura ca mai exista multe variante sau cantecele asemanatoare. Sau poti canta cantecele care sa il invete numele degetelelor si i le atingi pe fiecare in timp ce le numesti. 
-Invatam sa numaram. Poti numara degetele, ochisorii, nasul sau poti canta orice cantec care sa fie cu numere.
-Invatam cantece in romana sau in alta limba.
-Povesti motivationale. Noi le-am folosit de fiecare data cand a aparut vreo schimbare in vietile noastre. Atunci cand am scapat de scutec, atunci cand a invatat sa pedaleze singura pe tricicleta si cand ne-am pregatit pentru gradinita. Si sigur vor mai fi si alte povesti potrivite. Nu ai nevoie decat de imaginatie.
-Jocul cu indicii. Este un joc foarte flexibil. Poate fi folosit pentru dezvoltarea spiritului de observare si analiza al copilului. Poate fi folosit pentru a invata sa recunoasca literele dintr-un cuvant. Poate fi folosit pentru a invata caracteristicile anumitor obiecte. Si cred ca poate fi folosit oricand, si cand mergi cu masina sau cu trenul sau pur si simplu la o plimbare. Care este principiul jocului? Simplu. Jocul este de fapt o ghicitoare in care tu sau copilul enumera cateva indicii care sa te ajute sa ghicesti la ce se gandeste. 
De exemplu noi l-am jucat cel mai des pentru a invata literele. Eu povestesc asa: este un  animal care incepe cu litera E si care este gri si are o trompa mare. Iar copilul ghiceste ca ma gandesc la elefant. Daca faci jocul astfel incat sa fie la nivelul copilului si sa ii fie usor sa ghiceasca dupa indiciile date, nu are cum sa nu fie amuzant. Si daca copilul tau este mai mare poti sa faci si mai interesant jocul si sa cautati impreuna rime pentru cuvintele ghicite.

Ti-a fost de ajutor acest articol? Daca consideri ca este util iti poti ajuta prietenii sa afle de el folosind butonul Distribuie de mai jos. Multumesc!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu